Waar moet je op letten bij het kopen van een trilplaat? Dit zijn 5 belangrijke specificaties
Zoek je een trilplaat voor jouw klus? Er zijn veel verschillende soorten. Elke trilplaat is geschikt voor een ander soort project. Als je een trilplaat gaat kopen, dan kun je het beste letten op deze 5 specificaties.
1. Rijrichting
Trilplaten zijn grofweg op te delen in twee soorten. Voorwaartse en omkeerbare machines. De rijrichting beïnvloedt de efficiëntie, controle en flexibiliteit van het verdichtingsproces.
Voorwaartse trilplaat
Je hebt trilplaten die in één richting bewegen en trilplaten die beide kanten op kunnen. Een voorwaartse trilplaat is een type trilplaat die uitsluitend naar voren loopt. De machine is eenvoudig en goedkoop. Geschikt voor lichte tot middelzware verdichtingsklussen.
Omkeerbare trilplaat
Een omkeerbare trilplaat loopt zowel voor- als achteruit. Doordat de trilplaat in beide richtingen kan bewegen, is het beter te manoeuvreren in krappe ruimtes. Je kunt de machine ook makkelijker positioneren. Geschikt voor middelzware tot zware verdichtingsklussen.
2. Motortype
Waar je aan de slag gaat met jouw trilplaat, bepaalt welk motortype je nodig hebt. Elk type heeft zijn eigen voor- en nadelen, afhankelijk van het gebruik en de omgeving. Kies je voor een accu trilplaat of kun je beter uit de weg met de brandstof variant?
Brandstof aangedreven
Brandstof gedreven trilplaten zijn een investering, maar het loont bij intensief en langdurig gebruik. Ze gaan lang mee. Dieselmodellen zijn krachtig en duurzaam. Dat maakt ze geschikt voor zware klussen en langdurig gebruik. Benzinemotoren zijn lichter en makkelijker te starten, maar hebben meestal een lager vermogen.
Elektrisch aangedreven
Elektrische trilplaten zijn ideaal voor binnenwerk en gebruik in stedelijke gebieden. Dit motortype levert (bijna) geen lawaai en uitstoot. Ze zijn doorgaans minder krachtig, maar bieden wel een constant vermogen. Dat maakt elektrische trilplaten geschikt voor korte klussen, in een omgeving met milieueisen.
3. Gewicht
Een trilplaat is ontworpen om verschillende ondergronden te verdichten. Het gewicht speelt een cruciale rol in dit proces. Het is essentieel voor de werking van de machine. Het aantal kilo’s draagt bij aan de kracht, waarmee de plaat op de grond drukt. Hoe zwaarder de trilplaat, hoe krachtiger de machine.
Lichte trilplaten: 60-100 kg
Lichte trilplaten worden gebruikt voor kleine klussen, zoals het aanleggen van tuinpaden. Ze zijn populair bij hoveniers bijvoorbeeld. Deze wegen gemiddeld 60-100 kilogram. De lichtste trilplaat in ons aanbod is de Weber CF 1. Deze trilplaat heeft een gewicht van 60 kilogram.
Zware trilplaten: 100-800 kg
Zware trilplaten zijn geschikt voor grote bouwprojecten, bijvoorbeeld in de funderings-, straten- en wegenbouw. Gemiddeld hebben deze trilplaten een gewicht van 100-800 kg. De Weber CR 9 trilplaat is de zwaarste trilplaat die wij aanbieden. Deze weegt 736-740 kg.
4. Slagkracht
Gerelateerd aan het gewicht van een trilplaat, is de slagkracht. Het is de kracht waarmee de trilplaat op de ondergrond inwerkt. Een zwaardere trilplaat genereert vaak een grotere slagkracht, omdat het gewicht helpt om dieper en intensiever te verdichten.
De slagkracht wordt uitgedrukt in kiloNewton (kN) of kilogram. 1 kN staat voor ongeveer 100 kilogram aan kracht. Ga je sierbestrating aanleggen? Daarvoor heb je niet veel slagkracht nodig. Dat is wel het geval, bij een volledige klinkerweg.
5. Bodemplaatgrootte
De bodemplaat is het onderste gedeelte van de machine. Het staat in direct contact met de grond. Zonder bodemplaat, geen verdichting. Je brengt er de trillingen mee over naar de ondergrond. Zo komen deeltjes dichter bij elkaar te liggen.
Grote bodemplaat
Hoe groter de bodemplaat, hoe groter het verdichtingsoppervlak. Je kunt elke minuut immers meer wegtrillen. Een grote bodemplaat zorgt voor gelijkmatig verdichtingsresultaat en betere stabiliteit. Dat komt bijvoorbeeld van pas bij een zachte ondergrond.
Kleine bodemplaat
Een grote bodemplaat is niet altijd handig. Als je in een kleine ruimte werkt, levert het vooral veel frustratie op. De trilplaat is niet zo wendbaar. Je kunt met een kleine bodemplaat veel beter overal bij.
Trilplaat voor jouw klus
Natuurlijk heeft een trilplaat meer relevante functionaliteiten. Welke het beste bij jou past? Daarbij adviseren wij je graag. Neem contact met ons op of kom langs in Woudenberg!
Welke machine heb jij nodig?
Wij zijn al meer dan 40 jaar dé Atlas Copco specialist in Nederland. Met ruim 200 machines op voorraad kunnen wij je snel van dienst zijn.