Trilplaat of trilstamper: welke machine heb je nodig?
Ga je binnenkort een straat, fundering of weg leggen? Dan is een trilplaat of trilstamper een handig hulpmiddel. Maar wanneer gebruik je welke machine? Het verschil zit ‘m in de bodem. Een trilplaat is geschikt voor zand en grind. Trilstampers voor klei en slib. We leggen je uit waarom.
Met een trilstamper en trilplaat druk je grond machinaal samen. Het verdichten van de bodem vormt de basis voor bijvoorbeeld straatwerk. Zo voorkom je dat het verzakt. Dagelijkse kost voor veel stratenmakers, hoveniers en bouwvakkers.
Bodemverdichting beperkt het volume van de natuurlijke grond. Het verwijdert vocht of lucht. Zo wordt een stevige laag gecreëerd, om constructies op te kunnen bouwen. Het verdichten van de bodem doe je door te ‘stampen’ of ‘trillen’.
Wanneer kies je voor een trilplaat?
Trilplaten ‘trillen’ de grond dicht. Logisch. De machine heeft een hoge trilfrequentie, gecombineerd met een lage amplitude. De plaat beweegt razendsnel op en neer, en verdicht op die manier de bodem.
Een trilplaat heeft één werkrichting. De machine beweegt alleen horizontaal, en niet verticaal omhoog of omlaag. De trillingen zijn ook veel kleiner dan die van een trilstamper. Daardoor kun je een trilplaat goed gebruiken voor minder complexe projecten, waar geen diepe verdichting nodig is. Het leggen van een straatje bijvoorbeeld.
De trilplaat is op zijn best, bij een zand- en grindbodem. Deze grondsoorten hebben een korrelstructuur. Ze hechten niet aan elkaar, in tegenstelling tot klei. De trilplaat vermindert de wrijvingskracht van de grond en scheidt de deeltjes van elkaar. Zo zakken ze naar beneden. Et voilà: je creëert een stabiele ondergrond voor tegelwerk.
Wanneer kies je voor een trilstamper?
Trilstampers bewegen op en neer, door middel van een zuiger en veren. Daarmee ‘stampen’ ze de grond dicht. Dat gebeurt met grote kracht. Een trilstamper beweegt alle kanten op. Daardoor komt de machine ook bij diepere bodemlagen. Geschikt voor een groter project, zoals funderingswerkzaamheden en wegenbouw bijvoorbeeld.
Een trilstamper wordt ook wel ‘sleuvenstamper’ genoemd. Het doet wat het zegt. Ook op moeilijk bereikbare plekken, zoals een sleuf of goot. Een trilstamper gebruik je voor samengestelde bodems, van klei en slib. Deze grondsoorten plakken aan elkaar. Ze vormen één geheel, in droge en natte toestand. Met de stamper druk je de lucht eruit, waardoor je het met gemak verdicht.
Tip: kies voor een trilplaat of trilstamper op accu
Wil je graag emissievrij werken op de bouwplaats? Daarvoor heeft Weber elektrische trilplaten en trilstampers ontworpen. Ze presteren even goed, als hun benzinegedreven varianten. De machines hebben een krachtige accu, met lange batterijduur.
Advies nodig over trilplaten en -stampers? Dan moet je bij ons zijn. We helpen je graag verder!
Welke machine heb jij nodig?
Wij zijn al meer dan 40 jaar dé Atlas Copco specialist in Nederland. Met ruim 200 machines op voorraad kunnen wij je snel van dienst zijn.