Wilda werkplaats

5 aandachtspunten voor jouw compressor wintercheck

Voorkomen is beter dan genezen. Hoe cliché het ook klinkt. Met periodiek onderhoud houd je jouw compressor in topconditie. Maar bij winterse omstandigheden is het geen overbodige luxe om een stapje extra te zetten.

Er zijn een aantal onderdelen die je kunt controleren, zodat jouw compressor ook goed blijft functioneren als de vorst zijn intrede doet. Dit zijn 5 aandachtspunten voor jouw compressor wintercheck.

Lage temperaturen en jouw compressor

Is de omgevingstemperatuur zeer laag? Dat kan verschillende problemen veroorzaken in jouw persluchtinstallatie. Bijvoorbeeld waterdamp die condenseert, onderdelen die bevriezen of het ontstaan van vocht in de olie. Dat wil je niet. Gelukkig kun je deze problemen voorkomen, met de volgende acties:

Controleer het vloeistofniveau

Vloeistoffen reageren op de buitentemperatuur. Controleer daarom de motorolie en de brandstof. Een lage temperatuur beïnvloedt de viscositeit (dikte) van de olie. In de winter wil je graag een lage viscositeit, zodat de olie door blijft sijpelen. Wees er daarom zeker van dat je de juiste olie gebruikt en dat het oliepeil klopt.

Ook het brandstofniveau wil je op peil houden. Is deze te laag, dan ontstaat er condensvorming in de leidingen. Dit kan veel schade aanrichten.

Controleer de koelvloeistof

De koelvloeistof is zo belangrijk, dat we deze apart noemen. Controleer hiervan zowel het peil, als de kwaliteit. Het liefst niet ín, maar voor de winter. Is het koelvloeistofniveau te laag, dan is het mogelijk dat de machine oververhit raakt. Ook vervuilde vloeistof beïnvloedt de prestaties van de compressor. Vergeet daarnaast niet om de rubberen slangen te beoordelen op lekkages of barsten.

Controleer de koellucht in de radiator

Net als koelvloeistof, is ook koellucht essentieel voor de werking van de compressor. Als de doorstroming geblokkeerd wordt, kan de machine oververhit raken. Controleer daarom of er niets de luchtstroom belemmert.

Dat doe je door met een lampje op de achterkant van de radiator te schijnen. Komt er licht doorheen? Dan is er niets aan de hand. Zie je niets? Dan kan er iets in de weg zitten. Het is nodig om de machine open te maken.

Controleer de batterij

Voor de batterij geldt, dat je deze het beste met regelmaat kunt testen. Heb je dat (nog) niet gedaan? Check dan zo snel mogelijk of de accu nog functioneert, stevig bevestigd is en of de klemmen schoon zijn. Is dat niet het geval, dan kun je deze het beste preventief vervangen.

Controleer de heater voor het koelwater

Heeft jouw compressor een heater voor het koelwater? Dit voorkomt bevriezing van het koelwater, waardoor motorschade ontstaat. Als jouw compressor deze functie heeft, is het handig om zeker te weten dat deze naar behoren werkt.

Wil je de wintercheck liever uitbesteden? Of kom je erachter dat jouw compressor toch wat meer aandacht verdient? Wij onderhouden jouw machine(s) graag, zodat ze altijd voor je klaarstaan. Oók op een koude, winterse dag. Neem contact met ons op!

Welke machine heb jij nodig?

Wij zijn al meer dan 40 jaar dé Atlas Copco specialist in Nederland. Met ruim 200 machines op voorraad kunnen wij je snel van dienst zijn.